站内导航

学术活动

首页 · 学术活动 · 正文

学术报告 《Residual Stress Analysis on Mechanical Components(机械零件中的残余应力分析)》

2018-07-10(点击:)

报 告 人:Vincent JI(嵇宁)

报告题目:Residual Stress Analysis onMechanical Components(机械零件中的残余应力分析)

报告时间:2018年7月20日(周五)15:00

报告地点:东校区机械馆301报告厅

报告人简介:

Vincent JI是法国巴黎第十一大学终身特级教授,博士生导师。现任表面与涂层研究室主任。从事晶体材料微观结构和力学性能的关系,工程材料失效分析,工程材料残余应力分析,衍射应力分析技术的开发与应用方面的研究工作。主持和参加过多项欧盟、法国科研部和法国国家科学研究中心(CNRS)的科研项目。在国际上率先提出原位(in-situ)X射线材料表面力学性能测试思想, X射线小角度衍射测量应力梯度和非立方体单晶应力测量的方法,系统研究了工程材料表面残余应力分布、外加载应力及材料表面的本构关系与材料微观结构的联系,在国际上被广泛引用;在SCI收录的国际学术刊物上合作发表了110多篇论文。与欧洲工矿企业有密切的联系,与欧洲多家能源、机械制造、航空航天企业在民用和国防方向有长期的合作;任SAFRAN-SNECMA航空发动机集团公司, AREVE-FRAMATOME核电集团公司和法国核研究中心(CEA)的技术顾问,是国际知名的专家。

报告内容简介:

Residual stress (RS) can begenerated dues to material’s fabrication, forming, machining and duringcomponent’s utilisation. RS can influence material utilisation properties andtheir durability. It is important to determine the level and the distributionof RS on mechanical components. The origins of RS generation (mechanicaldeformation, thermal gradient, microstructure change) will be presented as afunction of different process. The influences of RS on material’s propertieswill be discussed. Different experimental methods, such as hole drilling, layerremove, section method, contour method, diffraction method (XRD, synchrotron,Neutron), ultrasonic and magnetic method, for RS determination will beintroduced. The advantages and disadvantages of each method will be discussed.The mechanism of RS control, relaxation and modification will be indicated.Some industrial applications and cases studies of RS control and expertise willbe presented.

在机械零件成形、机加工和使用过程中,均会产生残余应力。残余应力过大会严重影响零件的性能和使用寿命,因此,测定机械零件上残余应力的大小和分布具有重要的意义。由机械变形、热梯度、微观结构变化引起的残余应力将以不同形式呈现。报告将讨论残余应力对材料性能的影响,详细介绍诸如钻孔法、分层法、切片法、等高线法、衍射法(XRD、synchrotron、中子)、超声以及电磁法等残余应力测试方法,并对上述测试方法的优缺点进行对比。报告将介绍残余应力的调控、松弛与改善机制,以及一些关于残余应力调控的工业应用和案例研究。

机械工程学院

2018年7月10日

社交媒体:
版权所有©燕山大学   地址:河北省秦皇岛市河北大街西段438号   电话:+86-335-8057100   冀ICP备05023975号-1    冀公网安备 13030202001682号